Alois Lageder, Alto Adige

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Alois Lageder, Alto Adige.

Alois Lageder

Begin juni van dit jaar was ik in fijn gezelschap in Noord Italië en één van deze dagen bezochten wij het mooie wijnhuis Alois Lageder, in de Alto Adige.

Alto Adige ligt in het smalle dal dat de rivier de Adige heeft gevormd in het massief van de Dolomieten. Iets verder naar het Zuiden wordt het dal breder en gaat de streek over in Trentino.

Wijnproductie

De wijnproductie in de Alto Adige vind plaats op de hellingen van de bergen. In Trentino zijn de wijngaarden wat vlakker en lager. Deze twee gebieden worden vaak in een adem genoemd als zijnde een gebied. Ze liggen inderdaad beiden in Noordoost Italië, en ze liggen onder elkaar, maar de tegenstellingen zijn echt groot. Trentino is typisch Italiaans, en Alto Adige behoort pas sinds 1919 tot Italië en wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd, er wordt dan ook veel Duits gesproken.

Diversity is the key

De uitspraak “diversity is the key” is de lijfspreuk van Alois Lageder, een wijnfamilie die zich al vier generaties met wijn bezighoudt. In de wijngaarden wordt uitsluitend biologisch-dynamisch gewerkt, en de wijnen zijn demeter gecertificeerd.
Inmiddels is het wijnbedrijf een van de grootste in de Alto Adige, en de grootste volledig biodynamische wijnproducent van Italië.

Uitgebreide rondleiding

Wij werden enthousiast meegenomen voor een uitgebreide rondleiding en proeverij.
We gingen door het wijnbedrijf, en vooral ook de wijngaarden, daar liggen de roots voor de wijnbouw. Het bedrijf zorgt voor veel bio diversiteit, begroeiing tussen de wijnranken, in bepaalde delen van het jaar lopen er dieren tussen de ranken, alles om diversiteit te creëren, voldoende voedingsstoffen en meststoffen te creëren en de natuur zijn gang te laten gaan.

Bodemsoort

Iedere wijngaard heeft een andere ondergrond, en bij iedere bodemsoort proberen ze de juiste druiven te planten. Ze hebben een holistische filosofie waarin ze uitgaan van kwaliteit, innovatie, duurzaamheid, respect voor de leefomgeving en natuur en ze denken milieubewust en bepalend. Hierin vinden de de maanstand een van de belangrijkste factoren.
Dit hebben we uitgebreid mogen zien.

Chardonnay

Heel bijzonder: Een deel van de wijngaarden waar we heen liepen heeft nog oude Chardonnay druivenstokken van 140 jaar oud, zo dik als bomen, zeer indrukwekkend om te zien. Deze stokken zijn nog van voor de Phylloxera, de druifluis. Deze stokken zijn heel uniek, en de wijn die ze ervan maken, de Löwengang Chardonnay is prachtig, uitgesproken, en intens van smaak, met veel rijpingspotentie.

Comets

Leuk detail om te weten: Lageder heeft een wijn lijn opgezet de Comets: Met deze lijn experimenteert het wijnhuis in de wijngaard. Ze introduceren nieuwe druivensoorten, en kijken goed naar de toekomst: Ze zijn echt bezig met de opwarming van de aarde. Welke druivensoorten kunnen in de toekomst, met oog op de stijgende temperaturen een goede rol in Alto Adige spelen? Kan bijvoorbeeld gisting van hele trossen tegelijk de frisheid verhogen?
Deze Comets zijn verrassend mooie wijnen, en leuk om te proberen.

Heel gastvrij hebben we geluncht in restaurant Paradeis, met een prachtig terras, waar ze alleen producten van eigen land serveren, en ook de uitgebreide wijnproeverij was geweldig, waarbij de Löwengang Chardonnay toch echt heel bijzonder was.

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie