Onze natuur

Erik en Esther de Mönnink  over hun passie en het unieke decor van de Swarte Ruijter

Op één van de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug ligt ons restaurant/hotel De Swarte Ruijter waar wij al meer dan 15 jaar met passie voor u klaar staan!

Deze statige rietgedekte villa uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, bevindt zich op de flank van de Holterberg. Zo statig als de buitenkant van het pand is, zo warm en gastvrij is de binnenkant.

Maar wie zijn wij? Wij stellen ons voor…

Erik de Mönnink

Begin met Erik de Mönnink over lekker eten, en zijn ogen gaan glimmen. Want wat is er toch verschrikkelijk veel moois te vinden, te plukken, te maken. Lang voor elke kok meedeed met de moestuin-hype had hij allang zijn eigen groente-boertje Gait-Jan. Zaaiplannen maken, plukken, proeven, altijd met twee benen op de grond en het hoofd bij de seizoenen. ,,Die plek hier vráágt ook om erop uit te trekken. Paddestoelen plukken, of veldzuring. Als ik ga fietsen, hang ik regelmatig in de remmen omdat ik weer wat zie. Dan begint mijn hoofd meteen combinaties te bedenken. Dat is toch de basis van je vak, die creativiteit’’.

In de loop der jaren ontwikkelde hij zich steeds meer. ,,Dat eis ik ook van mezelf. Ik wil niet een kok zijn die steeds hetzelfde kunstje staat te doen. Doorontwikkelen, optimaal gebruik maken van nieuwe technieken, steeds nieuwe dingen proberen’’. Naarmate hij (iets) ouder wordt, gaat het loslaten van wat verwacht en bekend is hem nog beter af. ,,Er is nog zoveel te ontdekken, te doen. Je moet lef hebben. Zeker in de keuken’’.

Soms staat hij zelf ook wel een beetje verbaasd van de ideeën die spontaan opborrelen. ,,Sta ik haardhout op te ruimen, zie ik ineens een mooi gerecht voor me, geserveerd in zo’n stammetje. Deze omgeving geeft in elk seizoen zóveel inspiratie, van de gouden kleuren in de herfst tot dat hele frisse in het voorjaar. Koken met de seizoenen is hier geen hype, maar de hele kern van ons werk’’. En als hij al te creatief door de bocht wil, is Esther altijd de nuchtere rust aan zijn zijde. ,,We hebben elk onze eigen persoonlijkheid, en dat voelen de gasten ook: alles wat we hier doen komt echt uit onszelf’’.

Esther de Mönnink

Esther de Mönnink is gastvrouw in hart en nieren en is sinds september 2023 SVH Meestergastvrouw. Als gasten tevreden het restaurant verlaten na een heerlijk diner, of als hotelgasten zienderogen ontspannen, dan is haar dag ook goed. ,,Mensen blij maken, daar draait het toch om in ons vak’’. Neem nou die Belgische gasten, die elk jaar een paar keer terugkomen om vegetarisch te eten. ,,Erik heeft voor hen een keer een compleet menu gemaakt rondom rode biet. Die mensen gingen met tranen in de ogen naar de keuken om te bedanken. Dat zijn de pareltjes van ons vak’’.

Gastvrouw zijn is aanvoelen: wil een gast rust en privacy of juist een praatje? Is er interesse in de herkomst van de mooie ingrediënten of een passend wijnadvies? ,,Dat aanvoelen moet in je zitten. Ik vind het de mooiste kant van dit vak: dat je mensen benadert op een manier die bij hen past, waardoor zij optimaal genieten’’.

En dan is er natuurlijk het regelwerk, de zakelijke kant. En het gevaar dat je De Swarte Ruijter, zo na aan je hart gebakken, als echtpaar ook steeds mee naar huis neemt. ,,Daar hebben we een goede balans in, gelukkig. We praten thuis echt wel over de zaak, want ons werk is onze passie. Maar we kunnen de knop ook omzetten. Als die balans tussen zakelijk en privé er niet is, voelen je gasten dat. Wij zijn oprecht een goed team’’.