Barranco Viognier

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over de Barranco Viognier.

Dit blog gaat over een frisse viognier, uit een warm gebied,

Hoe dit kan, dat vertel ik graag!

Mooie viognier

Ik werk vaak met deze mooie viognier, “Barranco”, van het wijnhuis Tabali, uit de Limari Vallei in Chili.

Deze viognier is elegant, bloemig, mooi wit fruit, iets kruidig, heel levendig en fris. Met zoveel aroma en frisheid, dat het een perfecte begeleider is voor veel visgerechten, lichte voorgerechten, maar bijvoorbeeld ook asperges.

Waar ligt Limari?

Limari is een wijngebied gelegen in Noordelijk Chili, ongeveer 320 km. Noordelijker dan de hoofdstad Santiago. Tot 50 jaar geleden kwam de wijnbouw niet zo noordelijk, het klimaat was te heet, het is zelfs dicht bij de Atacama woestijn gelegen.

Inmiddels is er nog een noordelijker gebied, de Elqui Vallei.

Het wijnhuis Tibali is vooruitstrevend, en kijkt goed naar mogelijkheden en ontwikkelingen in de wijnbouw.

De wijngaarden

De wijngaarden zijn gelegen in een smalle vallei, deze vallei is koeler en groener dan de rest van dit gedeelte van Chili, dit komt door een nauwe kloof in de bergen gelegen, door deze kloof loopt de Hurtado rivier, en een frisse wind, vanaf de Grote oceaan, waait door deze kloof. Dit zorgt voor verkoeling, maar ook voor een hoge luchtvochtigheid, vaak is er mist die vocht en koelte brengt.

Vulkanische gronden

De wijngaarden liggen op vulkanische gronden, precies tussen de riviergrond van de Hurtado rivier, en tussen de rotsachtige grond van de bergen. Er zit veel limestone, kalk in de grond, en dat is een perfecte ondergrond voor druiven. Bijna nergens in Chili is deze mooie ondergrond voor wijn te vinden.

1600 meter hoogte

De druiven zijn aangeplant op 1600 meter hoogte! Dit is uitzonderlijk, en een van de hoogst gelegen wijngaarden van Chili. Dit zorgt voor een enorm verschil in dag en nacht temperatuur wel zo’n 20 graden.

De druiven zijn aangeplant op de Oostelijke hellingen, zodat ze alleen zon in de ochtend krijgen. Deze ligging en klimatologische feiten zorgen ervoor dat de druiven goed groeien, heel rijp zijn door het warme zonnige klimaat, maar toch heel veel frisheid kunnen behouden.

Uniek dus!

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie