Blijven leren om beter te worden

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer gaat het over het belang van leren, over het blijven ontwikkelen als chef en als team.

Bij te blijven en te blijven leren

De wereld staat niet stil. Je moet altijd beter willen worden. Als je kijkt naar ons vak, zie je nieuwe technieken en trends. Maar er zijn ook vragen van gasten. Vragen over producten en ingrediënten, of over specifieke diëten. Die vragen moet je als chef kunnen beantwoorden. En daarvoor is het nodig om bij te blijven en te blijven leren.

Als je je niet ontwikkelt, voelt dat als lui. Dat wil je niet, daar haal ik geen voldoening uit.

Mijn karakter

Mijn karakter zit zo in elkaar dat ik altijd meer wil weten over mijn vak. Ik wil nooit voor verrassingen komen te staan. Als ik kijk naar ontwikkeling, kijk ik vooral naar dingen waar ik nog niet zo goed in ben. Die wil ik verbeteren. Maar leren houdt niet op bij mij. Dat geldt ook voor mijn medewerkers.

Tartelette

Het afgelopen jaar hadden we een gast die zijn bruiloft vierde bij ons. Hij had een specifieke wens bij het diner: een tartelette. Die wil ik dan zelf maken, en dan ook echt goed. Ik ben daarvoor met mijn keukenteam een aantal dagen in training geweest bij Hans Heiloo van de Bakery Institute in Zaandam, om te leren hoe je goed een tartelette en eigen brood kunt maken.

Sparren

Door met het team te gaan, kun je ook sparren na afloop. Als ik of iemand uit mijn keuken alleen een workshop of training volgt, kun je wel aanhoren wat hij heeft geleerd. Maar je kunt dan niet echt met elkaar sparren. Dat kan wel als het hele team een training volgt.

Bonbons

Dit jaar ga ik me focussen op het maken van betere bonbons. Rond de jaarwisseling kreeg ik van een relatie bonbons. Die waren echt lekker. Daar wil ik dan meteen meer van weten. Dus ga ik me inschrijven voor een masterclass of workshop bonbons maken. Ik vind onze bonbons goed, maar het kan altijd beter.

Erik de Mönnink