Castello del Terriccio
Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Castello del Terriccio.
Castello del Terriccio
Vandaag een blog over het mooie Toscane, de wijnen van het wijnhuis Castello del Terriccio.
Begin januari waren we op de Wine Professional, en aansluitend hebben we genoten van een mooi wijn-spijs diner met de wijnen van dit wijnhuis, waarbij ook de wijnmaker aanwezig was.
Wijndomeinen
Castello del Terriccio is een van de grotere wijndomeinen in Toscane. Naast wijn hebben ze ook grote olijfgaarden. Het bedrijf ligt in het Noordelijk deel van Toscane, net ten Noorden van Bolgheri. Hier vind je een mooie combinatie van ondergrond, wind, en veel zonuren.
Het wijngoed ligt prachtig mooi weids, en de wijngaarden en de bossen wisselen elkaar af. De naam Castello del Terriccio komt van de historische ruïne die ooit een florerend middeleeuws kasteel was. Deze ruïnes zijn gelegen op de heuvel in het landgoed.
Nieuwe fase
In dit deel van Toscane is er al eeuwen wijnbouw, maar in de jaren 80 van de vorige eeuw is eigenlijk een echt nieuwe fase van start gegaan in dit gebied. Er zijn veel internationale wijnrassen gepland, die het hier uitzonderlijk goed doen. Denk aan Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, maar ook Merlot, Syrah en petit Verdot. De wijngaarden worden erg goed beheerd en lage opbrengsten geven veel concentratie aan de wijn.
Moderne technieken
Bij Castello del Terriccio wordt gebruik gemaakt van moderne technieken, de vinificatie van de verschillende druivenrassen is allemaal gescheiden, ze hebben ook allemaal een andere oogstperiode en vinificatiemethode.
De wijnen rijpen in moderne kelders, deels op RVS, in betonnen tanks en op barriques.
De wijnmaakster was aanwezig tijdens het diner, en vertelt vol passie over haar “Super Tuscans” en ik heb ervan genoten.
We proefden een witte wijn, de Bianco con Vento, gemaakt van 100% Sauvignon Blanc.
De wijn was heel uitgesproken, en de Sauvignon erg sprekend, groenig, grassig, buksus, vol frisheid, maar heel aromatisch.
Lupicaia
Tevens proefden we een heel assortiment, waaronder het paradepaardje van Castello del Terriccio, de Lupicaia. Deze Lupicaia is hun top wijn of te wel de Super Tuscan en ik mocht de wijn proeven in meerdere jaargangen (2013, 2015, 2016, 2018).
Verrassend was het verschil in jaargangen. We proefden deze bij een gerecht met hert en laurier.
Deze wijn was er geweldig bij. Ik heb vooral genoten van de 2016. Deze is vol, krachtig, rood fruit, zwarte bes, zachte vanille, een echt grootse wijn met een complexe smaak en kruidigheid.
Deze wijn is een blend van Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.
Handmatige oogst, de beide druivenrassen worden los van elkaar 22 maanden gerijpt in houten vaten. Hierna volgt nog enkele maanden rijping op fles.
Deze wijn kan nog behoorlijk lang liggen en is echt bedoeld om te rijpen.
Deze wijn spijs proeverij was een initiatief van Anfors-Imperial, en ik was blij dat ik deze proefervaring heb gehad!
Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie