Elzas, Domaine Weinbach

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over de Elzas, Domeine Weinbach.

De heren bezochten Domaine Weinbach in de Elzas.

Deze stond al lang op mijn lijstje, helaas was ik er deze keer niet bij, maar Erik komt met zoveel enthousiaste verhalen en foto’s terug, dat ik gewoon niet anders kon dan hier het volgende blog over schrijven, ze zijn echt geweldig ontvangen!

Subcontinentaal klimaat

In het Noordoosten van Frankrijk ligt de Elzas, tussen de Vogezen en de Rijn, letterlijk aan de Frans/Duitse grens gelegen. Het is een lang smal wijngebied, van wel 125 km. Het ligt erg beschut door de bergen, en ondanks de Noordelijke ligging heeft het een heel fijn subcontinentaal klimaat, met zonnige zomers, een warm najaar en weinig neerslag.

Het is een prachtig mooi wijngebied om te bezoeken, maar ook de wijnen zijn van topkwaliteit.

Mono cepage

De wijnen in de Elzas zijn meestal een mono cepage, ze worden van 1 druivensoort gemaakt, deze druiven zijn de sylvaner, pinot blanc, muscat d’Alsace, pinot gris, riesling, pinot noir en gewurztraminer.

Er zijn een paar uitzonderingen met blends.

Clos des Capucins

Domaine Weinbach, dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is 1 van de bekendste wijnhuizen van de Elzas, een mooi domein met kwaliteitswijnen, erg verfijnd en geconcentreerd.

Het wijngoed ontleent zijn naam aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, het ligt tussen de dorpen Kayserberg en Kientzheim. Een groot deel van hun wijngaarden heeft de Grand Cru status.

Sinds 2005 is het wijnbedrijf volledig biologisch dynamisch. Het resultaat is  ongekend goed. De wijnen hebben een prachtige mineraliteit door het graniet en leisteen, maar ook finesse en concentratie.

Terroir

De wijngaard Schlossberg is de oudste Grand Cru uit de Elzas, dit terroir werd al in 1975 erkend met een Grand Cru status. Ikzelf vind de Grand Cru Schlossberg Riesling het allermooist, vol, rijk, finesse, frisheid, mooie zuren en mineraliteit, echt top!

Natuurlijk vindt u Domaine Weinbach op onze wijnkaart.

Esther de Mönnink