Esther proeft:
In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen. In deze serie:
Belondrade y Lurton, 2018
Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.
Informatie
Deze Belondrade y Lurton, 2018 is een mooie wijn uit Rueda, Spanje, wordt als één van de beste witte wijnen van Spanje gezien.
De opbrengst is beperkt en de vraag is heel groot, de wijn heeft een ongekende naamsbekendheid en is daarom steeds snel uitverkocht.
Verdejo
Deze wijn is gemaakt van 100% verdejo. De druivenstokken zijn gemiddeld vijftig jaar oud, en hebben al veel karakter.
De bodem waarop de druiven groeien bestaat uit zandgrond met rolkeien, die zorgen voor frisheid en complexiteit. De keien kunnen de warmte goed vasthouden wanneer nodig, maar ook de koelte bewaren, wanneer nodig.
Na de vergisting word de wijn gelagerd op de “lie” *), op het vruchtvlees, en deze wordt regelmatig opgeroerd, zodat de aroma’s goed aanwezig zijn in de wijn.
De wijn wordt tien maanden gerijpt op Frans eiken, dit geeft een uitgesproken krachtige smaak met houttonen. Na de botteling rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden door op fles, voor dat deze op de markt komt. De wijn heeft baat bij een aantal jaren flesrijping, en heeft veel bewaar potentieel.
Leuk detail: Het was de favoriete wijn van Johan Cruijf.
Robert Parker beoordeeld deze wijn als 94/100.
Bevinding
Wat vind ik van de wijn?
Deze wijn is heel vol en krachtig, en toch wel hout gedomineerd. In de geur, maar ook in de smaak vanille tonen, nootachtige tonen, toast. Heel complex en weelderig, mooi gemaakt, een heel hoog smaak gehalte.
Persoonlijk ben ik meer liefhebber van iets elegantere, pure smaken, met iets minder dominantie van het hout. Ik weet echter dat er veel liefhebbers zijn die juist houden van deze volle, rijke stijl.
Het fijne is dat de stijl wel fris is het zuurgehalte is prima, dat zorgt ervoor dat het geen zware wijn wordt, maar een complexe wijn met frisheid, hout, vanille, en een lange prachtige afdronk. Deze wijn komt uit 2018, maar kan nog prima liggen, de zuurgraad is nog mooi op pijl.
Deze wijn staat natuurlijk op onze wijnkaart.
Heerlijk genieten!
*)
Na de alcoholische gisting wordt de wijn die is uitgegist niet gefilterd of overgepompt en blijft hij enkele maanden doorrijpen op de “lie”, de droesem, die op de bodem van het vat of de roestvrijstalen tank ligt. In die droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen, die, bij gebrek aan zuurstof, vanzelf gaan fermenteren. Dit resulteert in een vollere en complexe smaak van de wijn die zich, zoals dat heet “met de gist gevoed heeft”. Het procedé wordt bij witte wijnen maar ook bij bier toegepast.
Een fles met op het etiket de aanduiding ‘sur lie’ moet op gist hebben gerijpt en mag volgens de wettelijke regels pas op 21 maart in het jaar volgend op de oogst gebotteld worden, en pas na 1 april verkocht.