Esther proeft:

In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen.  In deze serie:

Ca dei Frati, Brolettino, Lugana, 2021

Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.

Informatie

Deze Ca dei Frati, Brolettino, Lugana, 2021 is mooie wijn uit de wijnstreek Lombardije. Deze wijngaarden liggen rondom het Gardameer.

De wijn is gemaakt van de Turbania druif, deze druif wordt ook wel Trebbiano di Lugana of Trebbiano di Soave genoemd.

Peler wind

De regio rond het Gardameer heeft een mild klimaat. Langs het meer waait vaak de Peler wind *), die zorgt voor verkoeling en wisselende temperaturen. De grote massa water van het meer maakt dat de regio een microklimaat heeft, ondanks de vlakheid van de wijngaarden. Door de wind zijn de druiven erg gezond, er is bijna geen rotting of ziektes.

De bodem bestaat uit kalkrijke klei.

De vinificatie vind plaats op roestvrijstalen tanks, maar aansluitend gaat de rijping 10 maanden verder op houten barriques, daarna rijpt de wijn nog 3 maanden op fles, voor dat deze de markt op gaat.

Robert Parker beoordeeld deze wijn als 90/100.

Bevinding

Wat vind ik van de wijn?

Heerlijk voor het voorjaar of de zomer. Het is een wijn met veel frisheid, een fris karakter.

De neus is niet heel uitgesproken, heeft hints van perzik en peer, bloesem en honing. Toch is ook een lichte hint van het hout te ruiken.

Dan de smaak, de wijn is voller en krachtiger in de smaak dan ik verwacht had. De geur gaf een lichtere indruk dan dat de smaak is. De smaak is best vol en rond, complex. Peer, amandel, ook een klein amandelbittertje in de afdronk, rijpe appel, perzik. Een echt lange afdronk maakt deze wijn heerlijk genieten. Mooie volle structuur, maar het fijne is dat de wijn wel frisheid en elegantie blijft behouden. Heerlijk als aperitief op het terras, maar hij zal niet ondersneeuwen bij een stukje witvis, of een lekker pasta gerecht.

Deze wijn staat natuurlijk op onze wijnkaart.

Heerlijk genieten!

*)  Pelerwind

De noordwind Vento wordt ook wel Peler genoemd. Hij is onder de Gardameer-winden de koning en waait tijdens de zomermaanden van juni tot en met september absoluut betrouwbaar. Tussen middernacht en 3 uur ’s ochtends begint hij te blazen, eerst aarzelend, en vervolgens, op de vroege ochtend, met volle kracht.