Esther proeft:

tIn deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen.  In deze serie:

Weingut Triebaumer, Ruster DAC Blaufränkisch, 2021

Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.

Informatie

De familie Triebaum is al sinds 1691 gevestigd in Rust, Oostenrijk, en zijn altijd werkzaam geweest in de wijnbouw. Momenteel staan Gunter en Regina aan het roer, zij zijn gepassioneerde wijnbouwers die de focus leggen op natuur en duurzaamheid.

De wijn komt uit Burgenland en dit ligt vlakbij de Hongaarse grens.

De Blaufränkisch druiven staan aangeplant op kalkhoudende leembodems, zodra ze in september optimaal rijp zijn, worden de druiven met de hand geplukt. De gisting van de druiven vind plaats in grote eikenhouten vaten. De vaten zijn niet van nieuw hout, waardoor de houtaroma’s ook niet aanwezig zijn in de wijn,

Deze wijn is echt op het fruit gemaakt, mooie donkere fruitaroma’s, subtiel kruidig en  mooi rijp.

Robert Parker beoordeelt deze wijn als 95/100.

Bevinding

Wat vind ik van de wijn?

De wijnen van het huis Triebaumer heb ik twee jaar geleden op een proeverij ontdekt, de wijnmaker was daar ook aanwezig, en vertelde gepassioneerd over haar wijngaarden.

Mijn favoriet

Vele wijnen van Triebaumer vind ik prachtig, maar in het najaar, dit seizoen, is voor mij de Blaufränkisch echt favoriet. De aroma’s van donker rood fruit geuren het glas uit, zwarte bes, braam, maar ook zeker een subtiele kruidigheid. De geur is zo aangenaam en uitgesproken, het nodigt echt uit om te drinken.

Het is een dikke, sappige wijn, heel donker van kleur, maar heel mooi rijp en fluweelzacht.

Bijna geen tannine, maar wel veel kracht,

Voor mij de perfecte begeleider voor bijvoorbeeld ree, vol smaak en subtiel.

Genieten dus!

Esther de Mönnink
Register Vinoloog van de Wijnacademie