Honing is een prachtig natuurverschijnsel

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. In deze blog vertelt hij over honing, hij vindt het een prachtig natuurverschijnsel. 

Honingraten

Lang geleden had ik een afspraak met een imker. Ik was druk en had niet veel tijd. We gingen zitten, en de imker had een doos met honingraten bij zich. Hij verwijderde het doek van de doos, en ik plots werd overdonderd door het fantastische aroma dat er vanaf kwam. Ik was direct helemaal verkocht.

Natuurverschijnsel

Het is ook een schitterend natuurverschijnsel. Het is heel bijzonder dat bijen het zelf  zoeten en de raten maken. Intussen heb ik zelf twee bijenvolken van de imker in mijn tuin staan, en ik gebruik niets anders dan mijn eigen honing, van deze bijen.

Nazomerhoning

Er zijn verschillende soorten honing met elk hun eigen bijzondere eigenschappen. In het voorjaar heb je lindehoning, die wat lichter van kleur is. De nazomerhoning smaakt weer heel anders omdat dan bessen en heide in bloei staan, wat je terugproeft in het product. In dat opzicht is het vergelijkbaar met wijn, waarbij je de zon en het terroir in het product proeft.

Bijen

Bijen werken hard en doelgericht. De koningin geeft haar onderdanen endorfine, zodat de bijen gewoon hun werk doen. Eerst hebben ze binnendienst en daarna 3 weken buitendienst. Als het volk te groot wordt en er een tweede koningin ontstaat, is dat een fascinerend gezicht. De bijen vliegen dan massaal uit, en het lijkt wel of de lucht zwart ziet van de bijen.

Honing voor hotelgasten

Het is en blijft een prachtig natuurproduct. De bijen eten van onze planten en geven deze daardoor een unieke smaak. Ik gebruik het veel en vaak. Het zit in mijn bonbons, noga en desserts.

Erik de Mönnink