IESSEL cider
We hebben een nieuwe aperitief drank namelijk IESSEL appel cider. Het is een lokaal product en ik (Esther) leg je uit wat het precies is.
Ambachtelijk
De ciders van IESSEL cider worden op ambachtelijke wijze gemaakt van onbespoten fruit van oude rassen uit hoogstamboomgaarden in de IIsselstreek.
Na het oogsten, persen ze het fruit tot sap en wordt het sap vergist tot cider.
Ze werken samen met eigenaren, vrijwilligers en verkopers en ze dragen op deze manier bij aan het behoud van de oude fruitrassen en de hoogstamboomgaarden in het IJssellandschap.
Wild vergiste appelcider
IESSEL cider maakt meerdere ciders, maar wij serveren de wild vergiste appelcider.
Het is een droge cider van 100% sap met een mooie balans tussen zuren, suikers en bitter. Het is een fris, droog, iets bitter sprankelend aperitief, met een laag alcohol gehalte van 7,7%.
Peren port
Wij serveren van ditzelfde merk ook de peren port en deze is heel geschikt om bij een kaasplank te drinken.
In de IJsselstreek vind je heel veel perenbomen op hoogstam, en het perenfruit hiervan wordt gebruikt voor deze port. Ze maken een gedistilleerde drank van de perencider, die gemengd wordt met vers sap van peer, 17% alcohol.
Deze peren port heeft 1 jaar op vat gelegen en is halfzoet/halfdroog.
Algemene informatie:
Hoogstamboomgaarden, zijn traditionele boomgaarden waarin fruitbomen op hoge stammen worden geplant. Dit type boomgaard was in het verleden gebruikelijk in veel Europese landen, waaronder Nederland en België. Hoogstamboomgaarden zijn doorgaans te herkennen aan hun grote, volwassen fruitbomen met een hoge stam en een brede kroon.
Oude rassen
De bomen in een hoogstamboomgaard zijn vaak oude rassen, die geselecteerd zijn op smaak en bewaareigenschappen. Het fruit kan bestaan uit appels, peren, pruimen, kersen en andere soorten. De hoogstamboomgaard heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het een ideale habitat voor dieren, zoals vogels en insecten, die profiteren van de structuur en het voedsel dat de bomen bieden. Ten tweede hebben de bomen vaak een historische waarde en zijn ze onderdeel van het cultureel erfgoed.
Sterk afgenomen
Helaas zijn hoogstamboomgaarden in de afgelopen decennia sterk afgenomen als gevolg van veranderingen in landgebruik, landbouwmethoden en marktvraag. Veel hoogstamboomgaarden zijn vervangen door laagstam- of halfstamboomgaarden, die gemakkelijker te onderhouden zijn en meer opbrengst per hectare opleveren. Dit heeft geleid tot het verlies van biodiversiteit en cultureel erfgoed.