Prinz von Hessen

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Prinz von Hessen.

Duitse wijnen

Ik heb een voorliefde voor Duitse wijnen, ze zijn vaak fris, elegant en verfijnd én heel gastronomisch. Veel Duitse wijnen laten zich heel mooi combineren met de juiste gerechten.

Op onze kaart hebben we 2 mooie parels van het wijnhuis Prinz von Hessen uit de Rheingau.

Rheingau

De wijngaarden van Prinz von Hessen zijn gelegen op de hoogste punten van de Rheingau *), het klimaat is hier heel geschikt om een mooie rijpheid te krijgen en toch de frisheid te garanderen.

De warme zomermaanden in combinatie met de koele nachten geven hele mooie druiven.

De wijngaarden zijn gelegen op klei/leem en rotsgronden, deze geven een mooie mineraliteit aan de wijnen. Op onze kaart staan 2 soorten van deze heerlijke wijnen:
– een Riesling Classic van 100% Riesling
– een Weissburgunder van 100% Pinot Blanc.

De Riesling heeft tonen van meloen en abrikoos, heeft mooi rijp fruit, maar bij de Riesling vinden we vooral ook veel minerale tonen, sappigheid en frisheid.

De Weissburgunder is heel anders, mooi vol en rijp, maar krachtiger, meer tonen van peer en steenfruit, de zuurgraad is iets lager, deze wijn combineert mooi bij bijv. kalf of witvis.

En wat vindt u van de prachtige etiketten?

Esther de Mönnink

De Rheingau *) is een van de 13 kwaliteitswijngebieden in Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden – daar waar de Main in de Rijn uitmondt en scherp naar het westen buigt – de zogenaamde Rheinknie – vervolgens langs de zuidrand van het Taunusgebergte om na 35 kilometer een scherpe bocht naar rechts te maken tot Lorch waar de rivier haar weg in noordelijke richting vervolgt.

Bij elkaar is er ongeveer 3100 hectare met druivenstokken beplant. Het merendeel is Riesling, net als in de wijnstreken Moezel en Nahe.