Rauwe daslook in stamppot is hemels

Erik de Mönnink heeft als SVH Meesterkok de hoogste graad van vakbekwaamheid en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. In deze blog gaat het over rauwe daslook, die hij in zijn achtertuin plukt.

Rauwe daslook

Daslook is een plant uit de narcisfamilie en groeit op vochtige gronden in bossen of bij beekjes. Hier op en om de Holterberg groeit daslook in grote getale. Ik hoef maar een voet buiten de keuken te zetten en ik bevind me in dit prachtige bosrijke gebied waar daslook vroeg in het voorjaar groeit.

Sterke geur en smaak

In mijn tuin heb ik een bloempot staan, waarin ik kruiden kweek. Ik gebruik deze pot als een soort van graadmeter. Want als de daslookplant in de pot groeit, weet ik dat ik erop uit kan gaan om te plukken.

De smaak zit tussen knoflook en ui in. Als je het blad pakt en tussen de vingers wrijft, komt een sterke geur vrij. Rauw is daslook echt heel lekker. Als je het gaart, verliest het zijn smaak. Niet alleen de bladeren zijn lekker. Als daslook bloeit, zijn de witte bloemen eetbaar. Ook de worteldelen, de stengels, zijn te eten.

Rauw gebruiken

Als je thuis met daslook werkt, gebruik het dan eens in een stamppot in plaats van andijvie. Echt heel lekker. In ons restaurant gebruiken wij het als smaakmaker in verschillende gerechten. De bloemetjes gebruiken we in amuses en voorgerechten. De stengels zetten we op zuur. De bladeren draaien we bijvoorbeeld met olie, zodat een hele krachtige olie ontstaat. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Rode mul

Zelf zit ik nu te denken aan een gerecht met rode mul. Mul en daslook is een mooie combinatie. Een mul vraagt om sterke smaken en daslook kan een van de die smaken zijn. Spelen met daslook begint met het vinden en plukken ervan. Daarna kun je gaan experimenteren met het kruid.

Erik de Mönnink