Reegeit of reebok

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. In deze blog vertelt hij over reegeit en reebok, wat is het verschil en wanneer worden zij bijvoorbeeld geschoten?

Reegeit en reebok

Een geit is een vrouwelijke ree, en een bok is een mannelijke ree. Ze staan bekend om hun slanke lichaamsbouw en leven meestal in bosrijke gebieden, waar ze bladeren, knoppen, scheuten en gras eten. Een reebok heeft een gewei en is over het algemeen groter en zwaarder dan een reegeit.

Wanneer geschoten?

De reegeit wordt geschoten van januari tot en met maart, terwijl de reebok van mei tot en met september wordt bejaagd. In die periode is het gras verser en kruidenrijker, wat je weer terugziet in het vlees. Het vlees van een reebok is voller en rijker van smaak, terwijl het vlees van een reegeit lichter van kleur is. Vroeger was het vleesverschil groter, maar door de warmere winters als gevolg van klimaatverandering is het verschil tussen reebok en reegeit minder groot geworden.

Rugfilet

Ik gebruik alle delen van een ree. Natuurlijk de rugfilets, dat is zo’n verfijnd stukje vlees. Maar ook met de voor- en achterbouten kan ik prima uit de voeten. Reeën vlees moet je bakken, meer niet. En dan op het bord met een heerlijk reejus en reesaus. De basisjus maak ik van de botten en de saus van de parures na het vliezen. De jus maak ik aan met een klein beetje vadouvan, een Indiaas specerijenmengsel, en appel en ui. Dat geeft zoveel smaak.

De jacht

Reeën hebben geen natuurlijke vijanden op de wolf en lynx na, dus ze groeien in populatie. In 60 jaar tijd zijn er wel 20 keer zoveel reeën bijgekomen tot ruim 100.000 stuks vandaag de dag, volgens bepaalde prognoses.

De jacht op deze dieren per provincie. Om verkeersongevallen te voorkomen, worden zij beheerd. Voor mij als chef is het heerlijk om zo’n dier helemaal te gebruiken, van kop tot staart. Dat doet ook recht aan dit prachtige dier.

Erik de Mönnink