Rosé
Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over rosé.
Zomerseizoen
Een rosé is heerlijk verfrissend, als aperitief, lekker bij de lunch, of in de middag op het terras.
Er zijn veel soorten rosé, ze zijn licht van smaak en structuur, maar kunnen ook krachtig en kruidig zijn, echte eetbegeleiders.
Klassieker
De L’Hydropathe Rosé, van Domaine des Diables uit de Provence. Eén van mijn favorieten.
Domaine des Diables is eigendom van Guillaume en Virginie Philip, zij zijn ook eigenaar van de welbekende MIP rosé.
De wijngaarden voor de l’Hydropathe liggen aan de voet van de berg Sainte Victoire in de Provencaalse gemeente Puyloubier.
De bodem
Het klimaat is warm, maar permanent onder invloed van zeewinden, waaronder de Mistral, dit zorgt ervoor dat de druiven heel gezond, en mooi droog blijven. Er worden bijna geen schimmelziekten ontwikkeld, dat zorgt ervoor dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. De wijngaarden worden dan ook duurzaam bewerkt.
Syrah en grenache noir
Deze rosé is gemaakt van syrah en grenache noir. Na de persing wordt het druivensap vergist in gekoelde tanks, daarna rust het nog ongeveer 4 maanden op het lie, zijn eigen bezinksel, hierdoor ontwikkeld zich een mooie fruitigheid.
De wijn is elegant, fruitig, een iets kruidige geur met een mooie smaak van rijpe rode vruchten.
Niet te licht, niet te zwaar, iets mineralig, deze wijn heeft een hele lange afdronk, en is gastronomisch goed inzetbaar.
Deze wijn is licht genoeg als aperitief, of in de middag, maar kan ook een maaltijd met vis of licht vlees prima aan.
Kortom: Bij mooi weer is het heerlijk genieten met deze l’Hydropathe.
Uiteraard vindt u deze terug in onze wijnkaart.
Esther de Mönnink