Veganisme is een blijvertje
Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer vertelt hij over dat veganisme echt een blijvertje is.
Veganisme
Een paar jaar geleden dachten sommigen misschien dat het een voorbijgaande hype zou zijn. Maar het is geen trend die overwaait, het is een blijvende verandering die de manier waarop we koken en eten voorgoed heeft veranderd. Zelf ben ik al een tijdje bezig met het verkennen van de vegan-keuken, en het blijft me verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn.
Veganboter
Laatst experimenteerde ik met veganboter. Niet alleen is het goedkoper dan echte boter (en met de stijgende kosten voor zuivelproducten door het stikstofbeleid en milieu-issues is dat mooi meegenomen), maar het werkt ook verrassend goed in mijn tartelettes. Het deeg laat zich makkelijker uitrollen en perfect in de mal krijgen. En hoewel de samenstelling van veganboter voor mij nog een klein mysterie blijft, is het een handige oplossing.
Bonus: als je met veganboter werkt, werk je automatisch lactosevrij. Handig voor gasten met speciale dieetwensen.
Patisserie
Normaal gesproken bestaat patisserie uit bloem, suiker, boter, melk en ei, maar in de vegan wereld moet je creatief worden. Kikkererwten, appelmoes – het zijn prima vervangers die zorgen voor goede resultaten. Recent heb ik een bezoek gebracht aan het Bakery Instituut in Zaandam, waar ik meer leerde over vegan bakken. Het is fascinerend om te zien hoe je zonder de klassieke ingrediënten toch mooie desserts kunt maken.
Ontdekken
Ik ben voortdurend aan het zoeken en ontdekken in de wereld van vegan koken. En dat is niet alleen omdat ik zelf geïnteresseerd ben, maar ook omdat mijn gasten erom vragen. Vegetarische en veganistische gasten zetten me aan om mijn creativiteit verder te ontwikkelen.
Wist je dat 30% van onze menukaart vegetarisch is? En dat 80 tot 90 procent van de gerechten in mijn zesgangen vegetarisch menu zelfs volledig vegan is?