Tianna Negre

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Wijnhuis Tianna Negre, Mallora.

Wijnhuis Tianna Negre.

Tianna Negre

Begin mei was ik heerlijk op vakantie op Mallorca en natuurlijk kon ik niet vertrekken zonder een mooi wijnhuis te bezoeken.

Ik ging naar Tianna Negre, dit wijnhuis is gelegen in de DO Binissalem.

Mallorca kent veel wijnhuizen, want er is wijnbouw  over bijna het gehele eiland, echter maat twee gebieden hebben de D.O. Status, de gekwalificeerde herkomstbenaming,

Deze twee gebieden zijn Binissalem en Pla i Llevant.

De eerste D.O. status werd gegeven aan de D.O. Binissalem, daarom besloot ik daar een mooi wijnbedrijf te bezoeken.

Binissalem

Al lang voor Christus werd er in Binissalem wijn verbouwd en er zijn diverse klei vaten gevonden die werden gebruikt voor de wijnhandel. Tot de 19e eeuw bloeide hier de wijnhandel, echter de  phylloxera (druifluis) vernietigde toen grote delen van de wijngaarden. Helaas konden slechts enkele wijnbedrijven wijngaarden met onaangetaste wijndruiven behouden.

In de streek Binissalem werden nog percelen met rode manto negro en witte prensal blanc behouden.

Afstammelingen

De afstammelingen van de wijnbouwers van deze druiven hebben zich tot doel gesteld de Mallorcaanse wijncultuur nieuw leven in te blazen, en de tradities voort te zetten.

Er was al lang druiven teelt rondom Tianna Negre en sinds 2007 zijn de huidige eigenaren druk bezig om alles te herbouwen. De bodem is perfect, veel klei en kalk, en grote keien die het water goed afvoeren, en de warmte van de zon lang bij zich houden.

Tianna Negre is een modern wijnbedrijf, dat volledig zelf voorzienend, en biodynamisch is met een proeflokaal en winkel.

We werden dan ook allerhartelijkst ontvangen voor een rondleiding en proeverij.

Tianna negreDruivenrassen

Het wijnhuis verbouwt vier hoofd druivenrassen (de autochtone rassen van het eiland) : Manto Negro (rood), Callet (rood), Gorgollassa (rood), Prensal Blanc (wit). Daarnaast verbouwen ze ook Chardonnay, Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.

Deze vier druiven worden als aanvulling/versterking gebruikt op de originele druivenrassen.

Ongecompliceerd

Ik heb vele wijnen geproefd, allen waren heerlijk, fris en ongecompliceerd.  Dit geld zowel voor wit en rood.

Deze wijnen zijn heerlijk om op het eiland bij tapas of je diner te drinken.

De wijnen zijn niet bedoeld om te rijpen, ze worden ook weinig geëxporteerd, ze worden vooral op het eiland gedronken. De rode wijnen van voornamelijk Manto Negro zijn vol, rijp, rijk, en kruidig Toch zijn ze zwoel door de rijpheid van de druif. Deze rode wijn smaakt echt onderscheidend, een geheel eigen stijl.

Tianne negreTianna Bocchoris

De wijn die er voor ons uitsprong was echter de Rosé, de Tianna Bocchoris, deze is gemaakt van de Gorgollassa druif, ze typeren deze druif zelf als lichtrood, type pinot noir, ze maken er een fruitige, lichte, maar toch heel uitgesproken rosé van met 13% alcohol.

Deze wijn komt op de markt als een IGP Mallorca, de wijn mag het DO label niet dragen, omdat er niet 50% Mango Negro in verwerkt is.

Deze rosé is breed inzetbaar, iets kruidig, lange afdronk, heerlijk fris, bij tapas of als eetbegeleider echt genieten!

We bedanken Tianna Negre voor de fijne ontvangst en de mooie proeverij!

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie