‘Wildplukken geeft energie en meerwaarde’

Erik de Mönnink heeft als SVH Meesterkok de hoogste graad van vakbekwaamheid en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. In deze blog gaat hij in op wildplukken, het liefst op zijn geliefde Holterberg.

Liefhebber

Al jaren ben ik groot liefhebber van plukken in de natuur. Ons restaurant ligt op de Holterberg, pal naast het bos. Vanuit de keuken sta ik in enkele stappen in het bos, waar de meest waanzinnige producten groeien.

Het zelf plukken in het bos doet mij veel. Het geeft me energie. Plukken kan in het voorjaar, de zomer en het najaar. Vooral in het voorjaar is het extra bijzonder. Alles wordt weer groen en geurig. Heerlijk.

Ik pluk veel takjes

Ik pluk veel takjes. Die gebruik ik voor sauzen, oliën en ijs. Het heeft echt een functie. In mijn tuin heb ik 5 grote plantenbakken staan met kruiden. Als we daaruit kruiden hebben gehaald, lopen we met een bakje in de hand door naar het bos om bijvoorbeeld dovenetel en schapenzuring te plukken. Veldkers is ook zo’n prachtige plant. Het is heel sterk van smaak en als je een takje veldkers op een amuse doet, heeft het echt een functie en geeft het meerwaarde aan een gerecht.

Je moet wel weten wat je doet, en om mijn plukkennis bij te houden spreek ik zo nu en dan af met Mirjam Scholten van Kruidenkunst. Ze is een lopende encyclopedie van wildplukken. Die vrouw heeft zo ontzettend veel kennis. Af en toe gaan we samen wildplukken, zodat ik mij kan bijscholen.

Gevaren

Want bij wildplukken zijn wel degelijk gevaren. Je hebt bijvoorbeeld larven die je niet moet eten, of vossen die over de planten plassen. En dan is er nog het gevaar van teken. Maar we moeten het ook weer niet overdrijven. Jaren geleden was wildplukken een noodzaak, nu wordt het als luxe en bijna als illegaal gezien.

Wildplukken

Ik doe geen handschoenen aan tijdens het plukken. Neem gewoon een bakje mee en gebruik mijn gezonde verstand. We plukken maar een aantal takjes van een kruid of plant, zodat er voldoende overblijft om bij te groeien. Wildplukken geeft mij energie en is voor mijn gerechten een meerwaarde.

Erik de Mönnink