10 Year Old, Taylor’s tawny port
Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over 10 Year Old, Taylor’s tawny port.
Wanneer drink je port?
In deze blog neem ik u graag mee naar Portugal, naar de Douro vallei.
Het winterseizoen en het vroege voorjaar vind ik een heerlijk jaargetijde om port te drinken.
Niet alleen als aperitief, maar ook als begeleider bij een dessert of sommige kazen.
Maar vergeet niet dat het op een druilerige zondagmiddag bij de open haard ook een heerlijk glas is om van te nippen.
Taylor’s 10 year old tawny port
In deze blog heb ik het specifiek over de Taylor’s 10 year old tawny port. Deze serveer ik heel graag, maar waarom?
De port is zoet maar elegant, fluweelzacht in de smaak, de port heeft aroma’s van vijgen, noten, rijp fruit, maar ook smaken als zoethout, koffie en cacao.
Deze tawny port, gemaakt van Touriga fransesa, Tinta roriz en Touriga nacinal, rijpt na toevoeging van wijnalcohol 10 jaar lang op hout.
Hierdoor krijgt de wijn een prachtige, zachtbruine kleur met licht oranje tonen.
De bodems waar de druiven groeien zijn oud, en bestaan uit graniet en leisteen.
Deze wijn is heel goed te combineren bij bijv. desserts met karamel en chocolade of vijgen, maar ook heerlijk bij wat hardere en belegen kaas types.
Job Bearsley
Het porthuis Taylor’s bestaat al sinds 1692. Job Bearsley wordt beschouwd als oprichter van Taylor’s. Deze Engelse handelaar handelde destijds tussen Engeland en Portugal. Destijds waren de invoerrechten voor Britten op Portugese wijn maar 1/3 van de invoerrechten die ze op Franse wijn moesten betalen. De handel in Portwijn was daarom voordelig, destijds was Engeland in oorlog met Frankrijk, het was dus ook patriottisch om met Portugal handel te drijven, in plaats van met Frankrijk.
Salgueiral
In 1744 kocht de zoon van Job, Peter Bearsley, als eerste Engelsman gronden in het Douro gebied.
Deze specifieke plek in Salgueiral, maakt momenteel nog steeds onderdeel uit van Taylor’s.
Vele jaren/zelfs eeuwen later is Taylor’s een familie concern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is.
Op dit moment staan Alistar Robertson en Huyshe Bower, beide afstammelingen van de Bearsley’s nog aan het roer.
Niet te warm serveren, rond de 16 graden Celcius komt de port het beste tot zijn recht.
Heerlijk genieten!
Esther de Mönnink