3 handige tips voor thuiskoks

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer geeft hij je 3 handige thuis voor thuiskoks.

1. Goede snijplank en scherp mes bevorderen snijtechniek

Wie in de keuken wil presteren, moet de basis op orde hebben. Als voorbeeld noem ik het snijden van groenten, fruit, vlees of vis. Gebruik een dikke snijplank die niet snel krom gaat staan en leg een doek of antislipmatje onder de snijplank om verschuiven te voorkomen. Pak een goed mes. Een goed mes is een mes dat scherp is en blijft. Gebruik een aanzetstaal om metalen haartjes van je mes te verwijderen. Als ik de aanzetstaal gebruik, maak ik twee glijbewegingen naar links en één naar rechts langs het mes. Houd daarbij de snijkant van het mes naar beneden. Als je vlees of groenten uiteindelijk gaat snijden, houd je vingers altijd naar binnen voor een goede grip en veilig snijden.

2. Gebruik goed gereedschap

Leer je apparatuur goed kennen. Veel keukenapparaten hebben meerdere functies. Probeer deze uit, zodat je weet wat kan en niet kan. Neem bijvoorbeeld een oven. Ga daarmee experimenteren, zodat je weet wat jouw oven allemaal kan. Koken is een kwestie van gevoel met een mix van kookpassie en ervaring, een beetje persoonlijkheid erbij en je gaat je gasten verrassen. Daarbij speelt goed gereedschap een belangrijke rol.

3. Werk schoon en georganiseerd

Om schoon en netjes te werken, gebruik ik altijd twee bakjes in de keuken. Eentje om snijafval van bijvoorbeeld groenten en fruit in te doen. Die gooi ik dan bij het groenafval. En ik gebruik een bakje waar een sopje in staat, om regelmatig even snel de keuken schoon te maken. Verder is het voor thuiskoks belangrijk om goed te plannen als je gaat koken. Je wilt op de avond zelf, wanneer je gasten ontvangt, niet urenlang in de keuken staan. Knip daarom je menu op en bereid dingen voor in de dagen voor het diner. Als je gasten hebt, wil je tijd hebben voor je gasten.