Biologische groenten van boerderij met kwaliteitsgrond

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. In deze blog vertelt hij over zijn biologische groenten in zijn tuin, die wordt verzorgd door boer Daam en boerin Elies.

’t Vreebroek

Daam en Elies beheren boerderij ’t Vreebroek in Laren, op slechts een kwartiertje rijden van de Holterberg. Speciaal voor De Swarte Ruijter telen ze op een apart stukje tuin vooral vergeten groenten en langzaam groeiende rassen en dat gebeurt op een duurzame en goed doordachte manier.

Kwaliteit bodemgrond

De keuze voor deze groenten is voornamelijk gebaseerd op de kwaliteit van de bodemgrond. Op de Holterberg is de grond zanderig en minder geschikt voor groenteteelt. Bij ’t Vreebroek is de bodemkwaliteit daarentegen uitstekend, mede dankzij een zorgvuldige rotatie van gewassen.

Gewasrotatie helpt bij het bestrijden van ziektes en insecten. Elk jaar wordt een ander deel van het perceel gebruikt voor de teelt van specifieke gewassen en tussen de percelen staat gras, dat een belangrijke rol speelt.

Zij werken met 3 generaties gras, dat steeds op een ander deel wordt ingezaaid. Het ene deel heeft ouder gras dan het andere. Bij het maaien van het gras laat de boer altijd groenstroken staan, zodat insecten hun werk kunnen doen, de biodiversiteit wordt bevorderd en wilde zaden behouden blijven.

Volledig biologisch

Zodra een strook heeft gebloeid, wordt deze gemaaid en volgt er een andere strook. Deze doordachte werkwijze is in het begin wel even wennen voor de buren, die dachten dt er een strook was overgeslagen bij het maaien.

Alles wat in de tuin wordt verbouwd is volledig biologisch. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Soms gaat er wel eens iets mis door een ziekte, maar bij ’t Vreebroek nemen ze liever dit risico dan werken met middelen die ze niet willen gebruiken. 

Het resultaat is dat ik prachtige, eerlijke groenten heb die ik verwerk in mijn gerechten in de keuken.

Erik de Mönnink