Ca’del Bosco, Franciacorta

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Ca’del Bosco, Franciacorta.

Bizar

Eind mei was ik in Lombardije, Noord Italië, in het gebied waar de Franciacorta wordt gemaakt.

Dit gebied ligt net ten Zuiden van het Iseo meer, het is heuvelachtig, prachtig om te bezoeken.

In het hart van het Franciacorta gebied ligt de plaats Erbusco, daar heb ik het wijnhuis Ca’del Bosco bezocht. We waren met zijn vieren, en we kunnen maar een woord bedenken voor dit bezoek: Bizar

Mousserende wijnen

Wat is Franciacorta eigenlijk?
Franciacorta heeft sinds 1995 de DOCG status voor mousserende wijnen. Deze worden gemaakt via de Methode Traditionelle (de manier waarop champagne ook gemaakt wordt, met een tweede gisting in de fles).

De druiven die gebruikt worden in Franciacorta zijn chardonnay, pinot nero, pinot bianco en erbamat. Franciacorta rijpt minimaal 18 maanden op zijn lie, en daarna nog op fles, pas na 25 maanden rijping mag deze op de markt komen.

Kunstwerken

Ca’del Bosco: Een uniek bedrijf om te bezoeken. Een bedrijf dat prachtige mousserende wijnen maakt, maar ook een groot hart heeft voor kunst dat overal terugkomt.

Als bezoeker weet je gewoon niet waar je moet kijken, zo veel pracht en praal. Mooie kunstwerken, mooie filosofie, maar ook aan je zintuigen wordt gedacht. Je wordt tijdens een rondleiding meegenomen door de kelders, maar ook naar een gedeelte waarbij je gehoor, je reuk en al je zintuigen wakker gemaakt worden.

Via een bizar mooie ruimte gemaakt van de goudkleurige flessen wordt je de kelders ingeleid. Het is gewoon niet uit te leggen, te bizar voor woorden.

Uitlopers

Wat betreft de wijnen?
Het wijnhuis bevind zich bij de uitlopers van de Alpen. Hier is veel gesteente, leisteen, arme grond. Een groot verschil tussen de dag en nacht temperaturen, een ideaal klimaat voor de “champagne druiven”, met een fijne elegantie en zuurgraad. De perfecte ondergrond voor bijvoorbeeld de chardonnay druif.

Biologische gedachte

Het is een pracht bedrijf, De wijnen zijn mooi droog, fris fruitig, elegant, echt geraffineerd. Dit is de top van Franciacorta,

Er zit een biologische gedachte achter dit bedrijf. Over alles is nagedacht, er wordt zeer secuur gewerkt, volgens de modernste technieken. Een mooi voorbeeld hiervan is iets dat ik nog nooit eerder ergens zag:

Na de pluk worden de druiven aangevoerd, dan worden de druiven eerst gewassen, er is een wasstraat, en daarna een droogstraat voor de druiven. De druiven gaan heel schoon de persen in. Hier kiest Ca’del Bosco bewust voor, op deze manier kunnen ze het toevoegen van sulfiet zeer beperken, en fijn biologisch en elegant werken.

De kelders zijn groot en indrukwekkend, duizenden flessen liggen op lie te rijpen, er wordt met veel zorgvuldigheid gewerkt.

Onder de indruk

Tijdens de proeverij met de verschillende types, was ik erg onder de indruk van de Saten Franciacorta, deze is gemaakt van alleen witte druiven, de pinot bianco en de chardonnay, deze heeft maar liefst 48 maanden op zijn lie gelegen.
Satijnzacht, echt top!

Een genot om dit bezoek mee te maken.

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie