Château Bélair Monange

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Château Bélair Monange, Premier Grand Cru Class 2009, uit Saint-Emilion, Bordeaux.

Dit mooie wijnchâteau hebben Erik en ik in mei van dit jaar bezocht. We waren enorm onder de indruk van dit fijne bedrijf en de ontzettend mooie, elegante wijnen. We hebben deze wijn toegevoegd aan onze wijnkaart.

Monange

Het chȃteau Bélair Monange en haar eerste wijnstokken bestaan al vanaf het jaar 1730.  Destijds onder de naam Bélair.
Vanaf 2008 is het chateau in handen van Christian en Edouard Moueix, zij veranderen de naam in Bélair-Monange. De toevoeging Monange is een eerbetoon aan de echtgenote van Jean Moueix, Anne-Adele Monange.

Premier Grand Cru Classé

Het château heeft de status van een Premier Grand Cru Classé volgens de officiële classificering van Saint – Emilion. Het is gelegen op een plateau van kalksteen, met op de hellingen een klei-kalk bodem. En dit topterroir zorgt voor wijnen met structuur en kracht, maar met een hele mooi elegantie.

Deze prachtige wijn uit 2009 is al prima op dronk, vol, zacht, kruidigheid, donker fruit, zoals pruim, iets tabak, maar vooral rond en elegant, met mooie zachte en rijpe tannines.

De wijn bestaat uit 80% merlot, en 20% cabernet franc.

Bordeaux

Het chȃteau Bélair Monange is gelegen aan de rechteroever in het departement Gironde, in Bordeaux. Mocht u eens in Bordeaux zijn, vergeet door alle mooie wijnhuizen niet om ook het dorp Saint-Emilion te bezoeken, dit authentieke dorp is grotendeels uit kalksteen gebouwd, en staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

Wij hebben van ons bezoek genoten en genieten nu graag van de wijn!

Esther de Mönnink