De zilte Gillardeau oester is mijn favoriet
Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer gaat het over zijn kookboeken die hem kennis en inspiratie bezorgen.
De zilte Gillardeau oester is mijn favoriet
Er was een tijd dat oesters en ik geen vrienden waren. Ik vond ze te zout. Totdat ik de Gillardeau oester ontdekte. Deze oester had precies de juiste balans. Het was liefde op het eerste gezicht, of beter gezegd: liefde bij de eerste hap.
Sindsdien ben ik verkocht en staat de oester stevig op onze menukaart. Maar natuurlijk serveer ik ze niet zomaar. Nee, ik voeg graag een paar verrassende smaken toe om de ervaring naar een hoger niveau te tillen.
Rauw met Kumquat
Mijn favoriet? Rauw met kumquat – dat subtiele zuurtje tilt de oester echt op. Combineer dat met een beetje misocrème voor een volle, romige smaak en een vleugje ossenstaart om het geheel af te ronden. Dit alles smaakt heerlijk met een glaasje Champagne erbij.
Coquille en prei
Maar oesters zijn niet alleen geschikt om rauw te serveren. Een van mijn gerechten is coquille met prei en oester. Het is een gerecht waarin ik de oester in twee stukken snijd en deze subtiel door het gerecht heen werk. Het resultaat? Een heerlijke zilte touch die de coquille en prei aanvult.
Tussen zilt en zoet
De Gillardeau oester is geliefd om haar verfijnde, romige smaak met een perfecte balans tussen zilt en zoet. Deze oester komt uit het westen van Frankrijk, waar de combinatie van zout zeewater en zoet rivierwater voor een unieke omgeving zorgt. De oesters groeien langzaam en worden tot wel vier jaar verzorgd in een proces van voortdurende aandacht en verfijnde technieken. Deze traditionele kweekmethode geeft de oesters hun kenmerkende volle smaak en stevige textuur, waardoor ze wereldwijd als een van de beste oesters worden beschouwd.
Oesters
Oesters worden steeds populairder. Mijn dochter bijvoorbeeld gaat regelmatig uit eten en kiest vaak voor oesters als voorgerecht. Het lijkt wel alsof steeds meer mensen de smaak van oesters leren waarderen. En dat zie je ook terug in de horeca. Steeds meer restaurants en bars bieden oesters aan als delicatesse.
Erik de Mönnink