DOCG Vermentino di Galurra

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over DOCG Vermentino di Gallura.

Sardinië

Deze zomer zijn wij op een heerlijke ontspannen vakantie geweest, onze bestemming was Sardinië!

Wat hebben we genoten, van het mooie land, het mooie weer, de zee, maar ook van de heerlijkste gerechten, de pure keuken en de mooie wijnen.

Natuurlijk kon ik Sardinië niet verlaten zonder een mooi wijnbedrijf te bezoeken.

Vermentino di Gallura

Er is 1 DOCG in Sardinië [DOCG is de hoogste kwaliteitsgarantie van de wijnen van Italië] en deze heet Vermentino di Gallura, gelegen in Noord-Sardinië. Dt geldt trouwens alleen voor de witte Vermentino druif, die hier geweldige wijnen geeft.

Ik bezocht het wijngoed Surrau, van de familie Demuro in het oosten van deze DOCG in Gallura. Deze is een paar kilometer vanaf de zee gelegen in een zonnige vallei waar de mistralwind doorheen waait.  Het is een heel mooi, jong en innovatief bedrijf dat traditie en innovatie combineert.

Ik was echt onder de indruk van de mooie wijnen. Surrau heeft meerdere druivensoorten, maar de Vermentino is hier het best, en ook het belangrijkst. Ik heb de wijngaarden bekeken, het bedrijf en natuurlijk ook een mooi assortiment geproefd.

Onder de indruk

Ik was echt onder de indruk van de mousserende wijn, gemaakt via de Methode Traditionelle en van de Vermentino zelf. Deze groeit op een ondergrond van rots en leem, de wortels van de druivenranken moeten daardoor zeer diep wortelen.

De Vermentino is heel rijk in geur en smaak, exotisch fruit, heel rijp, heel aromatisch, bijna bloemig, met een verrassende frisheid.

Esther de Mönnink