Enate Rosado
Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over de Enate Rosado.
Rosado van Enate
De zon is doorgebroken, volop tijd voor 1 van mijn favoriete gastronomische wijnen, de Rosado van Enate.
Het wijnbedrijf Enate is gelegen aan de voet van de Pyreneeën, in het dorp Salas Bajas, in de DO Somontano.
Het is een moderne “State–of –the–art–bodega”, een prachtige bodega waarin wijn en kunst samenkomen.
Grote wijnmakerij
Het is een grote wijnmakerij, modern, maar met respect voor lokale tradities, waar prachtige kwaliteitswijnen gemaakt worden, wit, rood, rosé en zoet.
Tevens is Enate een museum voor kunst. Diverse internationale en Spaanse kunstenaars exposeren bij Enate, tevens is het etiket altijd door een kunstenaar ontworpen. Ook tussen de wijngaarden en in de tuinen is kunst te vinden.
In deze blog wil ik de Rosado, de rosé, graag centraal zetten.
Ik werk er graag mee.
Beschut gebied
Door de ligging op ongeveer 600 meter hoogte, aan de voet van de Pyreneeën, rijpen de druiven erg goed. Het klimaat is warm, maar een heel groot voordeel is dat de temperatuur tussen nacht en dag heel groot is, dit zorgt voor goed gerijpte, hele aromatische druiven.
Tevens ligt het gebied heel beschut door de Pyreneeën, dit zorgt voor een droge lucht, en weinig tot geen rotting, bijna ieder jaar een mooie oogst met gezonde, rijpe druiven.
De Rosado wordt gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon. Deze druif wordt ook veel voor rode wijn gebruikt, maar geeft een heel fijn aroma van zwarte bes aan deze rosé.
De druiven worden met de hand geplukt, daarna worden ze met de schil eraan ingeweekt.
De schil van deze rode druif geeft veel smaak en kleur af, de rosé is dan ook donker van kleur.
De wijn heeft tonen van rood fruit, cassis, kruidigheid, maar ook een bloemige, minerale toon.
De wijn is een perfecte eet begeleider, bijv. bij wit vlees, of krachtige visgerechten.
Momenteel schenk ik deze graag bij een gerecht dat we momenteel op de kaart hebben staan, kalfsschenkel met linzen, mierikswortel en coquilles.
Hij is krachtig genoeg om met de schenkel mee te gaan, maar overheerst de delicate coquilles niet,
Ik bezocht de bodega een jaar of 3 geleden zelf, en was onder de indruk van de mooie locatie en de professionaliteit,
De Rosado is uitermate geschikt om te serveren in het voorjaar en de zomer,
Kortom, genieten!
Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie