Esther proeft:

In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen.  In deze serie:

Markus Molitor, Alte Reben, Riesling, Mosel, 2020

Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.

Informatie

Markus Molitor, een prachtig wijnhuis, gelegen in de Duitse Mosel. Het wijnhuis is echt gespecialiseerd in de riesling druif. Het wijnhuis wordt al acht generaties door dezelfde familie, de familie Molitor gerund. Het heeft 15 verschillende wijngaarden, waarvan enkele erg steil zijn. Ze zijn gelegen aan de oevers van de rivier de Moezel.

Druiven

De druiven van de Riesling Alte Reben staan op de steile hellingen die wel 100 jaar oud zijn. Deze druiven worden allen handmatig geoogst en direct naar de kelder gebracht om te persen. 
Een deel fermenteert op houden vaten, de wijn krijgt een typische, hele complexe geur en smaak van de riesling druiven, met daarin de mooie mineraliteit van de oude bodem.

Robert Parker beoordeeld deze wijn als 92/100.

Bevinding

Wat vind ik van de wijn?

Prachtig!

Ik ben een liefhebber van Riesling wijnen, en daardoor iets bevooroordeeld.

De geur is voor mij een echte Riesling geur, je ruikt het aroma van de druif. Daarbij minerale tonen, een rijpe, rijke, aromatische neus. Ook de frisse fruittonen, iets appel, een heel complex palet aan geuren.

Deze wijn is vol en krachtig in de smaak, iets mineralig, kruidig, maar vooral ook frisse fruittonen en mooie frisse zuren.

Ik vind deze nu echt goed op dronk. De wijn heb ik twee jaar geleden voor het eerst geproefd, toen zat deze heel hoog in het zuur, dat overheerste op dat moment nog. Nu is deze veel gerijpter, vol, complex in de smaak, en een lange afdronk.

Deze smaken passen heel mooi bij bijvoorbeeld gevogelte.

Wel is het zo dat deze wijn heel goed kan ouderen, hij zou nog jaren kunnen liggen, de riesling neus wordt dan alleen versterkt, en daarmee nog uitgesprokener.

Ik houd er echter van hoe de wijn nu is!

Esther de Mönnink
Register Vinoloog van de Wijnacademie