Esther proeft:

In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen.  In deze serie:

Petruccino, Orcia, Podere Forte, 2018

Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.

Informatie

Podere Forte is een wijnmakerij met oude en moderne invloeden in Orcia. Dat ligt tussen twee wijnstreken in Toscane: namelijk tussen Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.

De Petruccino is het kleine broertje van hun topwijn, de Petrucci. De Petruccino is gemaakt van de jongere wijngaarden van het domein, maar ook deze wijn is van topklasse.

“Oogsten zoals we 2000 jaar geleden hebben gedaan, terwijl we 200 jaar voor onze tijd blijven”

Ecosysteem

Het wijnhuis heeft een zelfvoorzienend eco systeem, en wordt beheerd volgens wetenschappelijke criteria, maar ook door biodynamische principes. Ze willen oude tradities en nieuwe entiteiten samenbrengen, en dat gaat ze heel goed af.

Hun lijfspreuk is “Oogsten zoals we 2000 jaar geleden hebben gedaan, terwijl we 200 jaar voor onze tijd blijven”. Dit is wat Podere Forte wil zijn.

De wijn wordt gemaakt van 100% Sangiovese druiven.

De malolactische gisting vindt plaats op vaten, gevolgd door 14 maanden rijping op Franse eikenhouten barriques, waarvan er 70% nieuw zijn. Dit levert prachtige, rijke en intense wijnen op.

Robert Parker beoordeeld deze wijn als 90/100.

Bevinding

Wat vind ik van de wijn?

Mooi! Vol, intens.

De geur is intens, krachtig, je ruikt kruidigheid, donker fruit, zoals pruimen en vijgen, vanille tonen door de houtlagering, iets chocolade, maar ook een aardse toon, waarin ik paddenstoel ruik.

De smaak is vol, krachtig, kruidig, maar ook wel tanninerijk en redelijk hoog in de zuurgraad.

Sangiovese staat bekend om de zuren en deze zijn ook goed te proeven,

Ze zijn in balans, de wijn is rijp, en niet zo hard meer. Niet zo heel zwaar, ook al is de smaak vol en intens. Daarom dit jaargetijde heel geschikt, bijvoorbeeld bij lam met asperges.

Esther de Mönnink
Register Vinoloog van de Wijnacademie