Esther proeft:
In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen. In deze serie:
Tabaodella, Villa, Dâo, 2022
Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.
Informatie
Taboadella, een wijnhuis in de Portugese regio Dâo. Dâo ligt in het binnenland van Portugal, in Centraal Portugal, onder de Douro vallei. Het wijnhuis gaat terug tot de Romeinse tijd en heeft zelf een Romeinse lagar (simpel gezegd: een grote bak waar men druiven in stampt).
Inheemse druiven
Het wijngoed is gelegen in Silva de Cima, het hart van de wijnstreek. De wijngaarden liggen op een hoogte van 400 a 500 meter boven zeeniveau, een ideale ligging. Taboadella heeft ervoor gekozen de Inheemse druiven uit de streek aan te planten, deze wijn is gemaakt van Encruzado, Bical en Cercial. De bodem bestaat uit graniet, deze inheemse druiven zijn hier heel geschikt voor. De wijnmakerij is ultra modern en gaat met de tijd mee.
Robert Parker beoordeeld deze wijn als 92/100.
Bevinding
Wat vind ik van de wijn?
Heel fijn! Echt een ontdekte parel.
Ik zocht een wijn voor bij een gerecht van scholfilet, Pata Negra ham, Hollandaise saus en truffel en deze wijn kwam ik tijdens mijn zoektocht tegen, geweldig!
Vol, rijk, dik, maar toch elegante en verfijnd. De encruzado is een druif die vulling geeft, een vol, rijk, vettig mondgevoel. De Bical is heel uitbundig, bloemig, exotisch, en de Cercial verbind de druiven, het wordt een mooie compositie in het glas. De geur is heerlijk aromatisch, De smaak heeft tonen van zoete rijpe meloen, maar ook citrus, kweepeer, iets bloemig, dit met een vol vettige structuur, frisheid en een iets aardse/nootachtige toon in de afdronk, Genieten!
Esther de Mönnink
Register Vinoloog van de Wijnacademie