Esther proeft:

In deze nieuwe serie Esther proeft, proeft zij elke maand een nieuwe wijn en geeft hierbij haar bevindingen.  In deze serie:

Weingut Knipser, blauer spätburgunder, Pfalz, 2018

Esther de Mönnink is SVH Meestergastvrouw, en samen met haar man, Erik de Mönnink, SVH Meesterkok eigenaar van de Swarte Ruijter.

Informatie

Deze rode Weingut Knipser wijn uit de Pfalz is een wijn die het Duitse wijngebied Pfalz eer aan doet, deze wijn is echt kenmerkend voor de Pfalz stijl. Volle rijke wijnen, niet te zwaar, met veel elegantie.

Knipser

Het wijnhuis Knipser bestaat al heel lang, en is al bijna 150 jaar gevestigd in deze regio, in Laumersheim, in het noorden van de Pfalz. Knipser maakt wijnen met een elegante stijl. De regio leent zich daar perfect voor. De regenval is laag, de zonuren hoog en de temperatuur gematigd. De bodem bevat veel kalksteen, daar houd de pinot noir druif erg van. De oogst wordt volledig met de hand gedaan. De pinot noir rijpt ongeveer een jaar in gebruikte houten vaten.

Dit geeft de wijn iets meer body, een hint van vanille, maar op deze manier blijft het elegante fruit domineren.

Robert Parker beoordeeld deze wijn als 94/100.

Bevinding

Wat vind ik van de wijn?

Veel vaste gasten kennen mij en weten dat ik een enorm liefhebber ben van Duitse wijn, de stijl spreekt me erg aan, en dat gaat zeker op voor deze spätburgunder.

In de neus mooie fruitaroma’s van kersen en bessen. Een hint van hout, zacht cederhout en iets vanille. In de smaak een mooie gerijpte kruidigheid, en weer de zachte hint van cederhout en tabak.  

Mooi, elegant, frisse zuren en gemiddeld zwaar. Licht van kleur, maar wel een goede structuur. Fluweelzachte tannines in de afdronk. Ik vind 2018 nu precies goed op dronk. Niet te warm serveren.

Een van mijn persoonlijke favorieten.