Glazen

Bij een goede wijnkaart met diverse soorten wijnen, horen bijpassende glazen. In dit blog neem ik jullie mee naar mijn bijzondere ervaring met het drinken van wijnen uit verschillende kristallen glazen.

Proeverij

Ik was met een collega bij een Riedel proeverij, verzorgd door Maximilian Riedel, directeur van Riedel glas. Een prachtig familiebedrijf uit Kufstein, Oostenrijk, dat kristallen drinkglas produceert.
Het was een zeer goede en interessante proeverij.
We proefden namelijk dezelfde wijn uit verschillende glazen, en merkten echt het verschil in smaak.

Daarom hebben wij gekozen voor Riedel glas in diverse soorten en maten. Zij hebben zich vooral toegelegd op het maken van series wijnglazen waarvan elk model glas specifiek is ontworpen voor één bepaalde of enkele type wijnen.

Wijnglazen

Een mooi dun kristallen glas drinkt fijn, maar de smaak verandert echt wanneer ook de vorm verandert. De verschillende soorten wijn drink je uit verschillende soorten glazen en daarom hebben wij gekozen voor een ruim assortiment.

Verschillende soorten

Alle frisse witte wijnen, niet hout gelagerd, met frisse zuren, een groen karakter, schenken we uit de Riedel riesling glazen. Door de smalle opening in het glas wordt de frisheid behouden.
Daarnaast hebben we Chardonnay glazen, hierin schenken we volle witte wijnen, die een rond, romig karakter hebben, iets vettig. Door de brede opening heeft de wijn voldoende ruimte om goed tot zijn recht te komen,
Frisse rode wijnen, denk aan Pinot Noir types, jonge rode wijnen, niet al te zwaar, rode wijnen met een licht karakter, schenken we uit de Pinot Noir Riedel glas, wel de grote ruime onderkant om goed in te kunnen walsen, maar met een smallere opening, zodat de frisheid goed behouden blijft,
Tot slot voor Bordeaux type wijnen, en zwaardere, kruidige rode wijnen, gebruiken we ons Bordeaux glas.

Het glas maakt een wereld van verschil.

Esther de Mönnink