Ik word blij van een mooie aardbei

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer gaat het over de schoonheid en de smaak van de aardbei.

‘Ik word blij van een mooie aardbei’

De aardbei is het eerste voorjaarsfruit van het jaar. Ze worden niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. Ik vind ze prachtig. Alleen die geur al. Mijn voorkeur gaat uit naar aardbeien van de volle grond. Die zijn zo lekker, vooral in combinatie met rabarber. Ik haal ze het liefst bij een boerderij in de buurt van Markelo, al heb ik niet een vast adres. Ik gebruik liever geen Spaanse aardbeien.

Jamliefhebber

In ben niet zo’n jamliefhebber, maar een jam van aardbei met rabarber vind ik geweldig. Deze twee voorjaarsproducten doen het goed samen. In de keuken gebruik ik aardbeien in een dessert. Heerlijk met kokosschuim, gele curry en een karamel met amandelen. In een pan stoom ik aardbeien en bind het vocht af met suiker en pectine. Dan krijg je een soort van gelei waarmee ik de aardbeien marineer.

Mooie combinatie

Wat ook een mooie combinatie is, zijn aardbeien met lavas. Lavas is een maggiplant en heeft een sterke geur die doet denken aan het maggi-aroma. De kruidachtige plant komt vooral voor in Zuid-Europa, maar duikt ook op in ons land. Vooral in moestuinen. De combinatie tussen aardbeien en lavas vind ik spannend, verrassend en lekker.

Het kroontje

Bij het schoonmaken van aardbeien heb ik nog een tip: haal het kroontje er zo laat mogelijk af. Als je het kroontje verwijdert voordat de aardbei wordt gewassen in water, verlies je veel smaak. Dit is ontzettend jammer. Dus eerst de aardbeien wassen, dan op een doek leggen om te drogen, en dan pas het kroontje verwijderen.

Vitamine C

Verder adviseer ik om aardbeien te eten op kamertemperatuur, dan komt de smaak het meest tot zijn recht. Aardbeien bevatten veel vitamine C en zijn dus lekker gezond. Wat ook lekker is, zijn bosaardbeien. Die groeien in het wild. Dit zijn piepkleine aardbeien, ware smaakbommetjes.

Erik de Mönnink