Kookboeken bezorgen mij kennis en inspiratie

Erik de Mönnink is SVH Meesterkok en deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten. Deze keer gaat het over zijn kookboeken die hem kennis en inspiratie bezorgen.

‘Kookboeken bezorgen mij kennis en inspiratie’

Ik heb zo’n 120 boeken die met mijn vak te maken hebben. Dat zijn boeken over een bepaald thema, bijvoorbeeld fermenteren. Maar ook boeken over bekende chefs of chefs bij wie ik heb gegeten. Ik heb ook oude kookboeken, zoals het kookboek over de klassieke keuken van de bekende Franse chef Auguste Escoffier. Of boeken van de Britse kok Yotam Ottolenghi. Of pure theorieboeken over een bepaalde kooktechniek. Het gaat bij mij altijd om boeken die mij kennis en inspiratie geven.

Inspiratie en kennis

Gerechten uit kookboeken gebruik ik niet. Ik laat me graag inspireren en doe kennis op, om vervolgens die inspiratie en kennis te gebruiken in mijn eigen keuken. Een boek moet je snappen om hem te begrijpen. Wat ik daarmee bedoel is dat het zinloos is om zo maar recepten van gerechten te gebruiken. Je kunt alleen recepten gebruiken als je ze begrijpt, als je begrijpt hoe het werkt en als je begrijpt wat je ermee kunt doen.

Oude boeken

Ik ben ook gek op oude boeken. Struinend op een boekenmarkt in Frankrijk loop ik nog wel eens tegen een mooi, oud kookboek aan. Bij oude boeken is het hetzelfde als bij oude auto’s: een klassieker heet niet voor niets een klassieker en is niet voor niets nog steeds aantrekkelijk en tijdloos.

Canelé

Kookboeken zijn dus heel specifiek voor mij, ze zijn niet zomaar een verjaardagspresentje. Ik moet er iets mee hebben en er iets mee kunnen, anders laat ik het liggen. Zo zocht ik laatst naar het ideale recept voor een goede canelé, zo’n zacht Frans gebakje uit de streek rond Bordeaux. Het gaat hierbij vooral om de juiste hoeveelheid eigeel om te gebruiken. Dit zoek ik dan op in een van mijn 120 boeken en vond ik in één van mijn oudste boeken, gevonden op de Franse boekenmarkt.

Erik de Mönnink