Rosé

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over “Hado” Rioja Pujanza.

Taste menu

Momenteel hebben wij als hoofdgerecht in ons Taste menu “Runderhaas, met rundertong, peulen en specerijen”.
Het is zo fijn en mooi om hier een passende wijnen bij uit te zoeken en ik geniet er echt van wanneer de wijn en de spijs een perfecte match vormen.
Zo vonden we bij dit hoofdgerecht een mooie en klassieke Spaanse Rioja, de Rioja Pujanza.

Wijngaarden

Deze wijn wordt verbouwd in de geweldige wijngaarden van Bodegas Pujanza.
De Hado is de wijn waarmee de huisstijl van Bodegas Pujanza wordt vertegenwoordigd,
Een moderne, nieuwe stijl, met wijnen gericht op fruit waarin het hout niet mag overheersen.
De wijn is vol, mooi sappig, kruidig, met een subtiele, maar zeker niet overheersende, toon van hout. De wijn heeft mooie tannines, en is door het sappige, rijpe fruit, heel toegankelijk.
De wijngaarden liggen in het Rioja wijndorp Laguardia, aan de voet van het beschuttende gebergte Sierra de Cantabria *), de wijngaarden liggen op een hoogte van tussen de 600 en 800 meter.

Tempranillo druif

De eigenaar, Carlos San Pedro, is de 4e generatie van Bodegas Pujanza.
In deze rioja wordt alleen maar met de Tempranillo druif **) gewerkt, na een vinificatie op beton volgt een opvoeding van 12 maanden op eiken. Bij deze wijn wordt Frans eiken gebruikt, maar geen nieuw eiken, dit is een bewuste keuze van de wijnmaker, om het hout niet te overheersend te laten zijn.
Juist daarom past deze wijn zo mooi bij de runderhaas, mooi subtiel, mooie specerijen, heerlijk rijp en sappig, maar niet te zwaar, heerlijk genieten dus.
 

*)  Sierra de Cantabria is een bergketen in de provincie Álava, in het noorden van  Spanje.

**) De tempranillo is een blauw druivenras dat behoort tot de edele rassen van de wijnstok.

De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, maar kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma’s en elegantie te krijgen, is een koeler klimaat nodig. Maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het ’s nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best.

Esther de Mönnink