Sancerre of Pouilly Fumé?

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over de Sancerre of Pouilly Fumé?

Deze zomer had ik gasten in ons restaurant, met de vraag of ik ook een blog over Sauvignon Blanc kon schrijven.
Natuurlijk en deze schrijf ik graag. Het is een echte zomer én nazomer wijn, waarvoor het nu echt tijd is. Ik heb gekozen voor 2 klassiekers, de Sancerre en de Pouilly Fumé.
Maar wat is eigenlijk het verschil?

Verschil

Beide Sauvignon blancs zijn wereldberoemd, en gelegen in het mooie Loire gebied. De gebieden liggen ver landinwaarts, wel zo’n 400 kilometer langs de Loire rivier.
De Sancerre op de linkeroever gelegen, de Pouilly Fumé is gelegen aan de rechteroever in Pouilly sur Loire.
Beide wijnen zijn beroemde AOC wijnen voor Sauvignon Blanc.

Silex bodems

De Pouilly Fumé wijngaarden zijn gelegen op veelal silex bodems (vuursteen). Ze zijn mineralig, groene appel, fris, limoen en grapefruit, ze zijn net iets voller en rijker dan de Sancerre, de silex geeft iets meer rijkdom en kan iets een rokerig aroma hebben, vandaar de naam Pouilly Fumé.
In dit gebied groeit ook de Chasselas druif, wijnen daarvan gemaakt heten Pouilly sur Loire. Heb je een Pouilly Fumé, dan is het altijd van de Sauvignon Blanc druif gemaakt.

Sancerre

Het wijngebied van Sancerre is ongeveer drie keer zo groot als van Pouilly Fumé.
De bodem is wel iets anders, in Sancerre vind je kiezelgronden, hiervan komen de lichtste wijnen.
Tevens vind je hier ook kimmeridge bodems, met leem en veel kalk. Deze wijnen hebben meer pit en body, maar ook een stuivende en grassige frisheid.
Tot slot heeft de Sancerre ook silex bodems, maar veel minder dan aan de overkant van de rivier. Deze Sancerre wijnen zijn mineraliger, en kunnen ook een iets licht gerookte toon hebben. 
In Sancerre groeien ook rode druiven; Pinot Noir en hiervan wordt rosé en rode wijn gemaakt.

Conclusie: Beide wijnen zijn prachtige Sauvignon Blancs.

Ik vind ze beiden geweldig en over het algemeen heeft de Sancerre iets meer frisheid, een groen, stuivend karakter, bij warme temperaturen of bij schaal/schelp- en visgerechten heeft deze mijn voorkeur,
De Pouilly Fumé is juist iets rijker en voller in de smaak, wel ook veel frisheid, maar net iets meer body. En gaan we de nazomer in, of de herfst of de winter dan heeft deze mijn voorkeur.
Beide parels staan natuurlijk bij ons op de wijnkaart!

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie