Tesseron Cognac

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Tesseron Cognac, XO Exception.

Tesseron Cognac, XO Exception

Vandaag een blog over een ander product van druiven, namelijk cognac. Een prachtig product waar ook heel veel over te vertellen is.

Wat is cognac eigenlijk?

Het is een sterk alcoholische drank, verkregen door het distilleren van witte wijn.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan cognac moet voldoen om cognac te mogen heten:

  • Gebruik van bepaalde druivenrassen
  • De drank moet dubbel gedistilleerd zijn in een alambic charentais
  • Cognac moet minimaal 2 jaar rijpen in houten vaten
  • Minimaal alcoholgehalte is 40%
  • Het moet afkomstig zijn uit de Cognac streek.

 

In deze blog ga ik het specifiek hebben over Tesseron cognac, deze XO Exeption cognac is heerlijk zacht, mooi om na het diner van te genieten.

Prestigieuze appellaties

Deze Tesseron Cognac wordt gemaakt van twee van de meest prestigieuze appellaties in het Cognac gebied: Grande Champagne en Petite Champagne. De beste Cognacs van de streek komen uit Grande Champagne, de grond bestaat hier uit kalksteen, waarop de druiven zeer goed tot zijn recht komen.

Druivenrassen

Tesseron is een van de laatste Cognachuizen die de 3 originele druivenrassen voor hun Cognac gebruiktnamelijk: Ugni blanc, Folle blanche en Colombard.

Ugni blanc is de belangrijkste in deze blend.

De druiven worden geoogst aan het begin van de herfst en gefermenteerd tot een licht sterke, zurige wijn met een volume van 9% alcohol. Deze wordt gedistilleerd onder strenge controle vanaf het einde van de oogst tot en met maart van het hierop volgende jaar.

De cognac wordt gerijpt op Limousin eiken vaten, voor minimaal 50 jaar.

Genieten

Deze cognac heeft een mooie rijpe geur, aroma’s van honing, vijgen en pruimen, gecombineerd met zachte hout en vanilletonen. Het is romig, vol en heel elegant in de smaak. Aroma’s van gedroogd fruit, cacao en mokka, nootachtig, hele complexe intense smaak met een echte zachte volle afdronk.

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie