Verrassende smaken met schijnvruchten
Erik de Mönnink is SVH Meesterkok met de hoogste graad van vakbekwaamheid, deelt graag zijn vak- en productkennis met gasten.
Deze keer gaat Erik in op schijnvruchten. Wat is het, en wat kun je er mee?
Schijnvruchten
Wat zijn schijnvruchten? Ik moest het ook even opzoeken. Het zijn vruchten die niet ontstaan uit het vruchtbeginsel, maar uit andere delen van de plant. Denk aan aardbeien, appels en peren. Met name aardbeien gebruik ik graag in mijn gerechten.
Aardbeien
We associëren aardbeien vaak met zoet. Maar een écht goede aardbei is juist fris van smaak. Vaak wordt dat frisse een beetje weggepoetst door er suiker overheen te strooien. Zonde, vind ik. Die frisheid maakt de aardbei juist interessant voor gerechten.
Vegetarische menu
In ons vegetarische menu zit een voorgerecht met tomaat, aardbei en appel. De aardbeien kneuzen we met een beetje zout, zodat er sap vrijkomt. Van de appel en de komkommer maken we ook sap. Daarbij komt een schuim van yoghurt. Alles wordt in laagjes opgebouwd met bereidingen van tomaat, het sap van appel en komkommer, het yoghurtschuim en daar bovenop het aardbeiensap. We maken het af met een krokantje van bramenblad. Die bladeren pekelen we eerst en frituren we daarna.
Schijnvrucht
Zo krijgt een product als een aardbei, of eigenlijk een schijnvrucht, een totaal andere rol op het bord. Gasten zijn verrast én nieuwsgierig. Want het woord ‘schijnvrucht’ roept meteen vragen op, en dat maakt het extra leuk om mee te werken.
Erik de Mönnink