Wijnbedrijf Von Winning

Esther de Mönnink schrijft als vinoloog van de Wijnacademie zeer regelmatig een blog over wijnen. Dit keer gaat het over Wijnbedrijf Von Winning, Pfalz, Duitsland.

Von Winning

Deze week een blog over Von Winning, gelegen in de Pfalz, Duitsland. De Pfalz is een gebied dat tussen de Rijn, het Haardtgebergte en het Pfalzer Wald ligt. De wijnbouw is hier groot en belangrijk.

Het is het een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland en produceert de meeste Duitse wijn.

Het klimaat

Het gebied lijkt landschappelijk veel op de Elzas, het Zuiden van de Pfalz begint waar het noorden van de Elzas eindigt. Het klimaat in de Pfalz is zeer mild, mede door zijn gunstige ligging.

Door de vele zonuren (tussen de 1800 en 2000 per jaar) is het een van de warmste wijngebieden van Duitsland. Veel druiven doen het goed in de Pfalz, zoals Riesling, Weissburgunder (pinot blanc), Grauer Burgunder (pinot gris), Silvaner en Spätburgunder (pinot noir).

Het wijnbedrijf

Weingut von Winning is meerdere keren van naam en eigenaar veranderd. Het is ooit opgericht onder de naam “Deinhard” in het jaar 1848 en dus gaat de geschiedenis best lang terug. Het was jaren een wijnbedrijf met de naam Deinhard, tot in 1907 dochter Emma Deinhard trouwde met Leopold Von Winning.

Vanaf dat moment kende het wijnbedrijf hoogtij dagen, en kreeg het de naam Von Winning. Daarna, generaties later, werd het bedrijf overgenomen door de familie Hoch, zij mochten de naam Von Winning niet voeren en kreeg het zijn oude naam Deinhard terug.

Vanaf november 2007 is het bedrijf in handen van Achim Niederberger, en Von Winning kreeg zijn oude naam terug, als eerbetoon aan de familie Von Winning.

Riesling

De riesling is de belangrijkste druif van het domein, want tachtig procent van de wijngaarden is hiermee aangeplant.

Daarnaast vinden we op de hellingen Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Gewürztraminer en Muscatel. Verder wordt er ook Pinot Noir en Sauvignon Blanc gemaakt.

Het terroir, de bodem, is uniek, de kwaliteit hoog, een zeer groot deel van de wijnen zijn geklasseerd als Grosses Gewächs. (Grand Cru).

Duurzaam

In de wijngaarden wordt volledig volgens duurzame principes gewerkt, alles is gericht op kwaliteit. Het ecosysteem van de wijngaarden wordt niet verstoord, maar juist ondersteund. De druivenstokken zijn oud en diepgeworteld. Daardoor zijn ze ook in staat om bij moeilijke omstandigheden zoals droogte of juist regenval, perfect te gedijen.

De wijnen hebben een authentiek karakter, ze laten de druivenrassen echt spreken. Zij zijn gemaakt in een elegante stijl, maar toch rijk en vol in de smaak.

Ik heb veel wijnen van het bedrijf geproefd, en ook het mooie wijnbedrijf mogen bezoeken. Ze zijn vol en rijk in de smaak, heel divers en stuk voor stuk prachtig.

Op onze wijnkaart momenteel riesling Paradiesgarten, riesling Kalkofen Grosses Gewächs , en Pinot Noir, Pinot Royale genoemd.

Esther de Mönnink
Vinoloog van de Wijnacademie